kiwlogobig.png

michalik

Nazywam się Jerzy Michalik. Jestem właścicielem restauracji Kuchnia i Wino w Pszczynie. Należę do trzeciego pokolenia pszczyńskich restauratorów. Moja babcia we Frydku nieopodal Pszczyny prowadziła karczmę, zaś mój ojciec przepracował w tym trudnym zawodzie prawie całe dorosłe życie.

Od najmłodszych lat trzymając się ojca spodni poznawałem świat gastronomii od zaplecza czyli od kuchni. Mogę powiedzieć, że więcej niż połowę życia spędziłem na rautach, weselach, dancingach, balach i innych ciekawych imprezach, o których chcę napisać we własnej książce już niedługo. Szacuję, że przez ostatnie 25 lat współorganizowałem ich wszystkich ponad 6000.

Dziś prowadzę własną restaurację. Jeszcze do niedawna restauracja ta jako Dama Pik była jedną z wielu w mieście. Lecz dzięki mojemu zaangażowaniu i oddanych mi współpracowników, przez miłość nie tylko do dobrego jedzenia, ale również do ludzi, którzy sztukę dobrego gotowania cenią i chwalą, z pasji do tworzenia czegoś niepowtarzalnego, w miejsce Damy Pik powstała w Pszczynie restauracja Kuchnia i Wino – jako ucieleśnienie dobrego smaku, miłej atmosfery, ale przede wszystkim profesjonalizmu.

Zapraszając serdecznie do nowej restauracji, mam ogromną nadzieję, że nasza Kuchnia i Wino mile Państwa zaskoczą, spełniając wszystkie, nawet te najbardziej wyrafinowane oczekiwania.